Blog

Vignetten in Europa: alles wat je moet weten voor jouw autovakantie

Van plan om met de auto door Europa te reizen? Dan is de kans groot dat je onderweg tolwegen of vignetverplichtingen tegenkomt. Veel landen hanteren hun eigen regels en die zijn lang niet altijd even duidelijk. Hier helpen we je overzicht te krijgen als het gaat om vignetten. Waar zijn vignetten verplicht en hoe werkt het precies? 
Boek je via Roadtrip2go? Dan hoef je je daar niet druk om te maken, wij regelen het vignet voor je. Maar het is altijd fijn om te snappen hoe het werkt. Zeker als je het liever zelf regelt.

1. Wat is een vignet en waarom ben je verplicht deze te hebben?

Een vignet is een soort toegangsbewijs waarmee je gebruik mag maken van snelwegen of bepaalde tolwegen. Dit kan een sticker zijn op je voorruit, maar steeds vaker is het een digitaal vignet dat gekoppeld is aan je kenteken.

Snelwegen, tunnels en bruggen zijn duur om aan te leggen en te onderhouden. Landen waar veel buitenlandse auto’s doorheen rijden (zoals Oostenrijk of Slovenië) willen dat ook reizigers een eerlijke bijdrage leveren aan die kosten. Het vignet is een manier om dat eenvoudig en vooraf te regelen. In sommige landen betalen inwoners jaarlijks motorrijtuigenbelasting of accijnzen die deels naar wegenonderhoud gaan. Maar als je als buitenlandse toerist alleen “gebruik komt maken” van die wegen, draag je daar zonder vignet niets aan bij. Het vignet zorgt voor een balans.

Grensbord met de overgang van Oostenrijk

2.Wat als je geen Vignet hebt?

In landen waar een vignet verplicht is, wordt streng gecontroleerd. Zonder geldig vignet riskeer je een forse boete. Steeds vaker gebeurt de controle automatisch. Het land wat automatisch controleert moet dan wel alleen digitale vignetten verkopen. Oostenrijk en Zwitserland hebben bieden nog de ouderwetse sticker aan, deze worden door controleteams gecontroleerd langs de weg bij controlepunten. Maar ook deze landen hebben tegenwoordig digitale vignetten.

Als blijkt dat je geen geldig vignet hebt, volgt er direct een boete. Waar vroeger de landen onderling minder communiceerde weten de boeten je tegenwoordig steeds beter en sneller te vinden. 

Om een idee te krijgen liggen de boetes voor Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië tussen de 125 en 250 Euro. Heb je al eens eerder vignet boete gehad dan kan het snel oplopen tot in het extreemste geval van Oostenrijk tot 3000,-. Maar zover hoeft het natuurlijk helemaal niet te komen, dat is niet nodig als je je goed voorbereid

Een grenscontrole voor de auto

3. Hoe werkt een vignet precies?

Roadtrip2go neemt altijd de digitale vignetten af voor haar reizigers, dit zorgt voor een soepele overgang bij de grens en je hoeft na de vakantie ook niet te peuteren aan je vooruit.
Mocht je dit toch zelf willen doen kan dit online bij verschillende websites. Je registreert online dan je kenteken. Mocht je dit vergeten zijn, kan je in bijvoorbeeld Oostenrijk bij de grens een vignet sticker kopen. Dit raden we wel af gezien de vaak lange rijen waar je in moet gaan staan op het moment dat jij lekker wil doorrijden. 

Een vignet koop je voor een vaste periode. Dit kan bijvoorbeeld zijn 10 dagen, een maand of zelfs een heel kalenderjaar. Wat je nodig hebt, hangt af van je bestemming én de lengte van je roadtrip. Het is daarom slim om van tevoren goed te kijken hoe jouw route precies loopt. Rijd je bijvoorbeeld twee keer door hetzelfde land, met een paar weken ertussen? Dan is het soms goedkoper om één keer een vignet voor een maand te kopen, in plaats van twee keer een kortere variant. Andersom kan het ook: als je er maar kort doorheen rijdt en dat op twee duidelijk gescheiden momenten doet, is twee keer een 10-dagenvignet juist voordeliger. Boek je bij Roadtrip2go, dan wordt dit zonder extra kosten voor jou gedaan. 

4. Let hier specifiek op

Een vignet betekent niet automatisch dat je nergens meer tol hoeft te betalen. In veel landen geeft het vignet je alleen toegang tot het snelwegennetwerk of bepaalde expreswegen, maar daarnaast zijn er trajecten waarvoor je extra tol betaalt. Deze tol is voor bijvoorbeeld tunnels, bergpassen of bruggen. Denk aan de Karawankentunnel in Slovenië of de Brennerpas tussen Oostenrijk en Italië. Deze routes zijn vaak duurder in aanleg en onderhoud, en daarom wordt er apart tol voor gevraagd. Het is dus slim om vooraf te checken of jouw route zulke trajecten bevat, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Er wordt in een vignet onderscheid gemaakt tussen personenauto’s, campers, busjes en motoren. Campers en zwaardere busjes vallen in sommige landen onder een andere categorie en hebben vaak een duurder vignet nodig. Ook het aantal assen of de hoogte van het voertuig kan meespelen, zoals in Slovenië en Hongarije. Voor motoren geldt vaak een lager tarief of zelfs een vrijstelling. Aanhangers hoeven meestal geen apart vignet te hebben, maar in sommige gevallen beïnvloeden ze wel het type vignet dat je moet kiezen. Het is belangrijk om dit goed te controleren, want een verkeerd vignet geldt in veel landen als ‘geen geldig vignet’

5. In welke landen heb je een vignet nodig?

Niet elk Europees land werkt met een vignet. In veel West- en Zuid-Europese landen, zoals Frankrijk, Spanje en Italië, betaal je tol bij poortjes langs de snelweg. Je betaalt daar per gereden traject. Vignetten kom je vooral tegen in Centraal- en Oost-Europa. Ga je naar één van de volgende landen op autovakantie, zorg dan dat bij vertrek het vignet is geregeld:

Voor elk van deze landen hebben wij een apart overzicht gemaakt. Klik op het land van jouw bestemming voor meer informatie. 

De brennerpas in groen landschap

Tot slot

Wil je zorgeloos op pad? Regel je vignetten vooraf of boek je autovakantie bij Roadtrip2go. Het is onze taak om alles wat met planning en administratie rondom een vakantie te maken heeft, zoveel mogelijk bij jou weg te nemen en je te ontzorgen zodat jij alleen nog maar hoeft te genieten.

Meer weten over deze route en de hotels?

Ontek de hotels en pas je verblijf aan op jouw wensen door op Plan roadtrip te klikken